Zöld átmenet a Mátrai Erőműben
Zöld átmenet a Mátrai Erőműben
2023.03.13.

Az MVM Mátra Energia Zrt. visontai telephelyén tartotta meg a LIFE-IP North-HU Trans projektet megvalósító 22 tagú konzorcium irányító bizottsága az első idei ülését. Ehhez kapcsolódóan ugyancsak a mátrai erőműben volt a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a LIFE-IP North-HU-Trans projekthez kötődő, Munkaerő-piaci programok konferencia is.


A LIFE-IP North-HU-Trans projekt a mátrai erőmű és annak régiójának fenntartható igazságos átmenetére irányuló zöld jövőkép kialakítását jelenti. Komplex tervezést, tesztelést és értékelést valósít meg az erőmű dekarbonizációjára, a bányaterületek rekultivációjára, energiahatékonysági, valamint a regionális zöld közlekedési megoldások népszerűsítésére. Az átalakulás részét képezi emellett a humánerő kapacitással kapcsolatos komplex feladatok működtetése is. Ezzel kapcsolatosan a múlt év végén zárult az erőmű és leányvállalatai munkatársainak kompetencia-felmérése, melyben közel 2000, az igazságos átmenetben közvetlenül érintett munkavállaló munkaerő-piaci profiljának feltérképezése valósult meg. Az erőműben tartott konferencián a konzorciumi partnerek és az érintett érdekképviseletek megismerhették a munkaerő-piaci program során aktuálisan zajló szakmai munka előrehaladását. Az eseményen felszólalt szakemberek, szervezetek, felelősök után Csorba Sándor, az MVM Mátra Energia Zrt. vezérigazgatói tanácsadója beszédében kiemelte a LIFE-projekt jelentőségét, és köszönetet mondott az Energiaügyi Minisztériumnak, a Heves és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, a Szénrégió Bizottság titkárságának és minden konzorciumi partnernek, hogy munkájukkal segítik az erőmű és a bánya transzformációs folyamatát.


A konferenciát, a LIFE-IP North-HU-Trans projekt X. irányító bizottsági ülése követte, amelyen a projektet koordináló Energiaügyi Minisztérium nevében Deli Daniella klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy az Igazságos Átmenet Alapban rendelkezésre álló források lehívását lehetővé tevő pályázati felhívások megtervezése elindult és intenzív tárcaközi egyeztetések vannak folyamatban az általa létrehozott Igazságos Átmenet Munkacsoport keretében. Felkai György az MVM Mátra Energia Zrt. kommunikációs igazgatója pedig kiemelte, hogy a Társaság dolgozik zöld projektjei folytatásán, mert azok előrehaladása mind az MVM Csoportnak, mind a Társaságnak, mind pedig a mindannyiunkat körbevevő természeti környezetnek fontos érdeke. A projektben az idei évben intenzíven folytatódik többek között az energiaközösségi mintaprojekt létrehozását megalapozó munka, az energiatermelő és -tároló prototípusok beszerzése, a Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékre kiterjedő vállalati mentorprogram, a minden korosztálynak érdekes programokat ígérő szemléletformálás, a szivattyús energiatároló megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése és az ingyenes energiahatékonysági tanácsadás.