Kereskedelem
Villamosenergia-értékesítés

A mátrai erőmű a termelő blokkjainak üzembe helyezése óta a magyar villamosenergia-rendszer egyik legmeghatározóbb termelőegysége. A saját termelésű villamos energiát a 2007. évi LXXXVI. VET törvény értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 21/2003.sz. határozatával kiadott Villamos energia termelői működési engedély szerint termelői engedélyesként értékesíti.


A termeléshez szükséges tüzelőanyag mintegy 85%-át a saját bányáiból származó lignit teszi ki. Ez a saját bányákból történő tüzelőanyag-ellátás biztosítja azt, hogy a társaság főként a lakossági profil kiszabályozásában, a megnövekedett igényekhez és a piaci elvárásokhoz szükséges állandó háttérrel rendelkezzen, megőrizve stabilitását mind a villamosenergia-rendszer működéséhez, mind a villamosenergia-vásárlók számára.


A társaság a 2 db egyenként 33MW beépített teljesítményű gázturbinája főként a rendszerszintű szolgáltatások piacán vesz részt.


Társaságunk rendelkezik a MEKH 42/2003. sz. határozatával kiadott Villamos energia kereskedelemre vonatkozó működési engedéllyel is.


Az engedély 2013.01.01-től hatályos és a MEKH 1049/2012 határozatával került meghosszabbításra.


A társaság a kereskedői tevékenységet az üzleti kockázatainak mérséklése érdekében végzi, és nem áll szerződéses kapcsolatban fogyasztókkal.


A fogyasztók piaci tájékozódása érdekében, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal létrehozta és működteti az Energiadíj-kalkulátor nevű webalkalmazást, amely a https://eka.mekh.hu oldalon érhető el és a fogyasztók számára összehasonlíthatóvá teszi a villamosenergia-kereskedők ajánlatait.


A Mátrai áram a végrehajtott projektekkel és beruházásokkal biztosítja versenyképességét a magyar villamosenergia-piacon.


Ezeknek köszönhetően rövid- és hosszútávú előnyei:


  • kiszámítható, importfüggetlen tüzelőanyag-bázis beszerzési-, piaci-, szállítási-
  • és politikai kockázatok nélkül,
  • biomassza együttégetéssel CO2 semleges zöldáram termelése,
  • a kihasználással fordított arányban csökkenő költségekkel,
  • a villamosenergia-rendszer igényeihez jól alkalmazkodó, szabályozható
  • teljesítmény és rendszertartalék, mely tovább növekedett a gázturbinák üzembe
  • helyezése révén,
  • hosszú távon előre tervezhető árak

Társaságunk célja, az összes rendelkezésre álló kapacitásának, minél nagyobb kihasználásával gazdaságosan termeljen, a liberalizált piacon megszerzett tapasztalatai, kapcsolatai révén a térségben élőknek munkalehetőséget biztosítson, továbbá a telephelyen működő ipari park vállalkozások számára, versenyképes árú villamos energiát biztosítson.


Tevékenységünket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) H1148/2022. határozatában jóváhagyott Termelői Üzletszabályzat 7.sz. módosítása (+mell)  alapján végezzük.


Földgáz-kereskedelem

Társaságunk a 796/2011. sz. és a H1639/2021 sz. MEKH határozattal kiadott földgáz-kereskedelmi engedélyét az általa fel nem használt földgáz szabadpiaci értékesítésére, szerződéses kötelezettsége teljesítésén alapuló földgáz kihasználásának optimalizációjára, kockázatainak csökkentésére szerezte meg. Elsődleges tevékenységi körébe nem tartozik felhasználók ellátása. 

 

Tekintettel arra, hogy az MVM Mátra Energia Zrt. földgázkereskedelmi tevékenységet nem végez, felhasználót nem lát el, engedélyének fenntartása mellett – az engedélyes kérelme alapján - a Hivatal a H768/2022.sz. határozattal mentesítette Üzletszabályzat készítési kötelezettsége alól.

A weboldalon elhelyezett dokumentumok megjelenítéséhez Acrobat Reader program szükséges!


Kapcsolódó dokumentum:


További információ/Kapcsolat:


Vázsonyi Viktória

Energiakereskedelmi vezető


Tel.: (+36) 37/334-246

Fax: (+36) 37/334-086

E-mail: viktoria.vazsonyi@mert.hu