Kereskedelem
Villamosenergia-értékesítés

A mátrai erőmű a termelő blokkjainak üzembe helyezése óta a magyar villamosenergia-rendszer egyik legmeghatározóbb termelőegysége. A saját termelésű villamos energiát a 2007. évi LXXXVI. VET törvény értelmében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 21/2003.sz. határozatával kiadott Villamos energia termelői működési engedély szerint termelői engedélyesként értékesíti.


A termeléshez szükséges tüzelőanyag mintegy 85%-át a saját bányáiból származó lignit teszi ki. Ez a saját bányákból történő tüzelőanyag-ellátás biztosítja azt, hogy a társaság főként a lakossági profil kiszabályozásában, a megnövekedett igényekhez és a piaci elvárásokhoz szükséges állandó háttérrel rendelkezzen, megőrizve stabilitását mind a villamosenergia-rendszer működéséhez, mind a villamosenergia-vásárlók számára.


A társaság a 2 db egyenként 33MW beépített teljesítményű gázturbinája főként a rendszerszintű szolgáltatások piacán vesz részt.


Társaságunk rendelkezik a MEKH 42/2003. sz. határozatával kiadott Villamos energia kereskedelemre vonatkozó működési engedéllyel is.


Az engedély 2013.01.01-től hatályos és a MEKH 1049/2012 határozatával került meghosszabbításra.


A társaság a kereskedői tevékenységet az üzleti kockázatainak mérséklése érdekében végzi, és nem áll szerződéses kapcsolatban fogyasztókkal.


A fogyasztók piaci tájékozódása érdekében, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal létrehozta és működteti az Energiadíj-kalkulátor nevű webalkalmazást, amely a https://eka.mekh.hu oldalon érhető el és a fogyasztók számára összehasonlíthatóvá teszi a villamosenergia-kereskedők ajánlatait.


A Mátrai áram a végrehajtott projektekkel és beruházásokkal biztosítja versenyképességét a magyar villamosenergia-piacon.


Ezeknek köszönhetően rövid- és hosszútávú előnyei:


  • kiszámítható, importfüggetlen tüzelőanyag-bázis beszerzési-, piaci-, szállítási-
  • és politikai kockázatok nélkül,
  • biomassza együttégetéssel CO2 semleges zöldáram termelése,
  • a kihasználással fordított arányban csökkenő költségekkel,
  • a villamosenergia-rendszer igényeihez jól alkalmazkodó, szabályozható
  • teljesítmény és rendszertartalék, mely tovább növekedett a gázturbinák üzembe
  • helyezése révén,
  • hosszú távon előre tervezhető árak

Társaságunk célja, az összes rendelkezésre álló kapacitásának, minél nagyobb kihasználásával gazdaságosan termeljen, a liberalizált piacon megszerzett tapasztalatai, kapcsolatai révén a térségben élőknek munkalehetőséget biztosítson, továbbá a telephelyen működő ipari park vállalkozások számára, versenyképes árú villamos energiát biztosítson.


Tevékenységünket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2457/2019. sz. határozatában jóváhagyott Termelői Üzletszabályzat 6. sz. módosítása alapján végezzük.


A Mátra Üzletszabályzatát a vonatkozó jogszabály szerinti gyakorisággal felülvizsgálja. A Termelői Üzletszabályzatának aktuális, 7. sz. Módosítása 2022. január 31-ig történő érdekképviseleti véleményezés céljából letölthető: Term_USzab_7_sz_mod_tervezet_kn


Földgáz-kereskedelem

Társaságunk a 796/2011. sz. és a H1639/2021 sz. MEKH határozattal kiadott földgáz-kereskedelmi engedélyét az általa fel nem használt földgáz szabadpiaci értékesítésére, szerződéses kötelezettsége teljesítésén alapuló földgáz kihasználásának optimalizációjára, kockázatainak csökkentésére szerezte meg. Elsődleges tevékenységi körébe nem tartozik felhasználók ellátása. 

 

Amennyiben a telephelyére kiépített szállító-vezetékről az ipari parkjában letelepedett vállalkozások földgáz biztosítása ezt indokolja, abban az esetben a 1175/2019. sz. MEKH határozattal jóváhagyott Földgáz-kereskedelmi Üzletszabályzat 2.sz. módosításában foglaltak szerint jár el.  

 

A weboldalon elhelyezett dokumentumok megjelenítéséhez Acrobat Reader program szükséges!


Kapcsolódó dokumentum:


További információ/Kapcsolat:


Vázsonyi Viktória

Energiakereskedelmi vezető


Tel.: (+36) 37/334-246

Fax: (+36) 37/334-086

E-mail: viktoria.vazsonyi@mert.hu