Tevékenység

A Mátrai Erőmű Zrt. 2021. július 1-jétől MVM Mátra Energia Zrt. néven folytatja működését. A társaság a modernebb, dinamikusabb elnevezéssel az MVM Csoporthoz tartozást és a komplex átalakítási program indulását kívánja hangsúlyozni.


Az 1969 óta üzemelő mátrai erőmű Magyarország egyetlen jelentős hazai primer energiaforrására, a lignitre alapozott erőműve, összesen 950 MWe-os beépített kapacitással hazánk második legnagyobb villamosenergia-termelője és bizonyos rendszerszabályozási feladatokban is fontos szereplő. Az erőmű 2020. évi villamosenergia-termelése 4 116 GWh volt, amely a hazai bruttó villamosenergia-termelés nagyjából 15 %-át jelenti. Lignit alapú blokkjaiba a tüzelőanyagot két saját tulajdonú bányájából, a visontai és bükkábrányi külfejtéses bányáiból szállítja be, amelyekből 2020-ban 5,5 millió m3 lignitet termeltek ki.


Az erőmű a megújuló energiatermelésben 2002 óta van jelen, amellyel jelentős mértékben hozzájárult az Európai Unión belül vállalt fenntarthatósági mutatók teljesüléséhez.  A CO2 - kibocsátás csökkentése érdekében a társaság a tüzelőanyaghoz keverve 11-12%-os mennyiségben biomasszát is éget.  


Az erőmű minél hatékonyabb üzemeltetése és környezetbarát átalakítása nemzetstratégiai érdek. 2025-ben a lignittüzeléses egységek termelése megszűnik, de a kivezetés csak úgy valósítható meg, hogy helyére korszerűbb, környezet - kímélőbb technológiák lépnek.  A nemzeti dekarbonizációs célkitűzés elérése, a légszennyező anyag kibocsátás csökkentése érdekében a kapacitások más technológiákkal történő kiváltását gyorsan és hatékonyan kell megvalósítani. Az MVM Csoport szakmai háttere garantálja, hogy az átalakítási folyamat alatt az ellátó rendszer zavartalanul működjön. A technológiai átalakításhoz az MVM meghatározó energetikai piaci pozíciója révén uniós finanszírozási forrásokra is pályázhat.