Folyamatosan és biztonságosan üzemel a Mátrai Erőmű
2023.01.26.
Folyamatosan és biztonságosan üzemel a Mátrai Erőmű
2023. január 26.
MVM Mátra Energia Zrt.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Folyamatosan és biztonságosan üzemel a Mátrai Erőmű

Az MVM Mátra Energia Zrt. lignit tüzelésű blokkjai már több mint 50 éve részei a hazai villamosenergia-rendszernek, jelenleg is a termelési tervnek megfelelően üzemelnek. A létesítményben idén jelentős felújításokat terveznek.

2022 végén és 2023 elején visszaestek a villamos energia igények és piaci árak, ezzel szűkült a Mátrai Erőmű termelési lehetősége is. Érdemi felfutás a műszaki feltételek, a fogyasztás és árak alakulásának függvényében tavasszal várható.

Tavaly novemberben a III. és az V. blokk generátoránál előre nem látható meghibásodás következett be. Az erőmű tartalék generátorát a III. blokkhoz építették be, amely a javítási munkálatok elvégzése után 2022. december 20-án sikeresen újraindult. Jelenleg a III-IV. blokk üzemel, az V. blokk újraindítása a folyamatban lévő javítást követően, heteken belül megtörténhet.  A 100 MW-os II. blokk és a 30 MW-os gázturbinák ún. hideg tartalékban állnak a magyar villamosenergia-rendszer rendelkezésére.

A Mátrai Erőmű 2023-ban az előírt karbantartáson túl jelentős felújításokat tervez a IV-V. blokkon, ezzel is a magyar fogyasztók biztonságos áramellátását szolgálva.